Minä olen asunut koko ikäni maalla. Syönyt porkkanat suoraan pellosta, jonne kissat ovat käyneet kuseksimassa. Möyrinyt mullassa kädet kyynärpäitä myöden kurassa, syönyt raakaa jauhelihaa. Kasvattanut kissoja pennusta asti, villikissanpentuja, kulkukissanpentuja, ulkokissan pentuja.

Minä en ole koskaan saanut toksoplasmoositartuntaa. Toksoplasmoosi on aikuiselle terveelle ihmiselle kohtalaisen haitaton vieras, aiheuttaahan se luonnemuutoksia (lisää etenkin riskinottohalukkuutta), mutta hengissä siitä selviää kyllä ja usein ihan ilman oireitakin. Jos raskaana oleva saa toksoplasmoositartunnan ja tartunta etenee istukan kautta vauvaan, niin se on kyllä vauvalle kuolemantuomio. Jos ei käy niin onnellisesti, että raskaus menee alkuvaiheessa kesken (tartunta tapahtunut siis juuri ennen raskauden alkua tai pian sen alettua), niin hautaamaan sen lapsen jossain vaiheessa joutuu. Joko kuolee kohtuun tai kuolee synnyttyään, elinpäiviä voi riittää muutamaksi vuodeksikin, mutta terveeksi ei koskaan tule. Siis jos tartunta etenee istukan kautta lapseen. Toksoplasmoosi on alkueläintauti ja tartunnan jälkeiset oireet muistuttavat flunssaa.

Raskausaikana käyn 3 kertaa toksoplasmoosikokeessa, ne otetaan näppärästi samalla kun käyn sokerirasitustestissä. Minä siis juoksen joka raskaudessa sokerirasitustestissä, painoindeksini ilman raskautta on 21-22, suvussa ei ole diabetesta - mutta olen KERRAN verikokeessa ollut liian makea. Mitä hyötyö sitten on tietää, onko sairastunut toksoon raskausaikana? Heti tartunnan jälkeen tokso on hoidettavissa antibioottikuurilla, so simple is that.
Suurin osa toksoplasmoositartunnoista tulee huonosti pestyistä vihanneksista. Sen jälkeen suurin tartuntalähde on huonosti kypsennetty liha. Noin kymmenesosa tartunnoista tulee kissoista (ja näistä tartunnoista suurin osa silloin, kun nainen ei ole raskaana). Suomessa noin 20% hedelmällisessä iässä olevista naisista on toksoplasmoosin kantajia, eteläisessä Euroopassa 80%.

En ole muuten sairastanut sytomegalovirusta enkä parvorokkoakaan (sekin on virus), vesirokon sentään sairastin parikymppisenä. Listerioosiakaan minulla ei ole, ainakaan verikokeiden mukaan.

Kaikki nuo em. sairauden voivat aiheuttaa vauvan kuoleman raskausaikana.

Olen muuten pahimmassa flunssassa sitten vuoteen.

Ja tavallinen flunssaviruskin voi vaurioittaa vauvaa raskausaikana, esimerkiksi haimaa (insuliinintuotantoon voi tulla ongelmia).

Mutta mitäpä siitä riemua repimään, terveyskeskuslääkärin mukaan (omalääkäri) KUKAAN ei voi olla raskausaikana huolissaan, kun hän sanoo, että kaikki menee hyvin, niin mitään ongelmia ei tule.